Un rol foarte important  in existenta oricarei localitati il reprezinta serviciile de gospodarie comunala.
In Orastie, activitatea de gospodarie comunala fost infiintata in anul 1950 fiind o  sectie a Consiliului Popular Orastie. Aceasta s-a dezvoltat si in anul 1956 a luat fiinta Intreprinderea de Gospodarire Oraseneasca (IGO) cu activitatile: zone verzi, coserit, vidanjare, maturat stradal si intretinere imobile.
Inceperea activitatii de introducere a apei potabile si cresterea cererilor pentru lucrari de constructii conduc la structurarea in cadrul societatatii in anul 1965 a urmatoarelor activitati: Gospodarie comunala, Intretinere fond locativ, Lucrari de constructii, Transport urban si de marfa.
In anul 1970 in intreprindere s-a infiintat activitatea de producere si distribuire a energiei termice pentru blocurile de locuinte din oras.
Unitatea este cooptata in Grupul de Intreprinderi de Gospodarire Comunala si Locativa a judetului cu sediul in Deva, sub denumirea de Exploatarea de Gospodarie Comunala si Locativa Orastie cu un numar de 500 salariati si o puternica baza materiala: Sectia de Gospodarie Comunala, Sectia de constructii, Sectie de transport local, Intretinere fond locativ, etc.
In anul 1979 a fost finalizata constructia Statia de tratare a apei si Barajele de pe raul Sibisel de unde este captata apa.
In anul 1980 a fost data in folosinta si Statia de Epurare a apelor uzate.
Din anul 1991 intreprinderea se desprinde din GIGCL si functioneaza ca Regie Autonoma de Gospodarie Comunala si Locativa.
In anul 1998 din regie autonoma se transforma in societate comeciala in baza Legii nr.31/1990 modificata si completata, avand ca activitate principala – Captarea , tratarea si distributia apei.